[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Čita li se? Da, čita se.

Peti dan FUL KULTURNO programa na Interliberu – Brend: O čitanju

Zanima vas što se čita, ako se uopće čita? Publici Ful kulturno punkta petog dana Interlibera predstavljeni su rezultati istraživanja o tome koliko se i što u Hrvatskoj čita. Osim samog istraživanja, odgovor na to pitanje dali su i autorica Daniela Uzelac, suradnica bloga Čitaj knjigu i suosnivačica istoimene udruge Tatjana Barat te književna kritičarka Jagna Pogačnik. I svi se slažu u jednom – iako imamo prostora za akcije koje potiču čitanje, itekako se čita!

Osobni razvoj i duhovnost teme su koje su postale vrlo tražen i čitani trend. O tome zašto je tako i za čime to tragamo, razgovarali smo s autoricom Danielom Uzelac koja nam je istaknula: „O duhovnosti se ne može toliko pričati, može se živjeti“ te dodala kako bi polje duhovnosti bilo najbliže dobrom osjećaju. Razlog zbog kojeg se ljudi toliko približavaju tim temama vidi u tome što zbog nametnutih uloga nemamo prostor spontanosti da iskusimo što zapravo jesmo, što želimo te kako obilje za kojim težimo nije nešto što trebamo dobiti, nego nešto što trebamo spoznati. O osjećajima, strahu, seksualnosti, muško – ženskim odnosima, esenciji i duhovitosti – autorica je o svemu pričala i već u prvom razgovoru inspirirala publiku Ful kulturno punkta. Vjerujem da smo silno moćna bića. Jedna od najsnažnijih moći je ta da dopustimo stvarima da se dogode, zaključila je.

Nakon inspiracije, uslijedila je motivacija za akcije koje potiču čitanje – na Ful kulturno punktu objavljeni su rezultati istraživanja o čitanosti, u organizaciji magazina Brend kultura i Superbrands Hrvatska. Rezultate istraživanja koje je pripremio Valicon Croatia, predstavili su Josip Tvrtković, MSc., CEO VALICON Croatia i Lea Brezar, CEO Superbrands Hrvatska i glavna urednica Brend kulture, organizatorica FUL KULTURNO punkta. Ako ste se priklonili uvriježenom mišljenju da Hrvati na čitaju, svakako nastavite čitati ovaj tekst jer rezultati pokazuju suprotno. Gotovo polovica naših građana navelo je čitanje knjiga kao omiljenu aktivnost u proteklih godinu dana, a njih 43% čita knjige najmanje jednom mjesečno. Knjige se najviše posuđuju, a zatim i kupuju. Najpopularniji žanrovi su krimići, trileri i misterije. Uspoređujući Hrvatsku s drugim zemljama gdje su trendovi čitanja oko 70%, Tvrtković je napomenuo da je važno inicirati više događanja promocije knjiga, „poput Ful kulturno projekta, i poput samog Interlibera, ali to je i pitanje šireg pristupa poticanju čitanja od strane države, nakladnika, pa i medija.Detalje istraživanja potražite na linku.

 

Dotaknuvši se prethodno spomenutih rezultata istraživanja, Tatjana Barat, suradnica na blogu ”Čitaj knjigu” i suosnivačica istoimene udruge, složila se – čitaju se ponajviše krimići. Ovaj je podatak tim više zanimljiv, jer čak 85% čitatelja bloga čine upravo žene, za koje se često smatra da su većinom publika ljubavnih romana. Uz zanimljive informacije o čitanosti, doznali smo nešto više i o projektima koji uključuju one najmlađe, pa tako u suradnji sa školama i njihovim nastavnicima ”Čitaj knjigu” predstavlja knjigu iz vrlo zanimljivog aspekta. Premda to mediji i šira javnost još nisu u potpunosti prepoznali, Tatjana je Barat uvjerena kako se iza projekata skriva veliki potencijal.

Potencijal koji se pak nalazi u samim knjigama, najbolje uz publiku mogu definirati književni kritičari. Na razgovoru s Jagnom Pogačnik, posjetitelji su imali priliku iz prve ruke doznati što se krije u umu profesionalnog čitatelja, ali i kako izgleda ”put” jedne knjige od autora, preko izdavača, do kritičara i javnog teksta o knjizi. Tekst koji nije samo informacija o knjizi ili marketinški dodatak, već vrijednosni sud, predstavlja ujedno i svojevrsnu ”predradnju” za buduće književne povijesti. U medijima je pritom prostor za knjigu manji, no Jagna je mišljenja kako se o knjizi puno piše i govori u web prostranstvima raznih portala i blogova, i da knjiga ipak još uvijek dobiva na važnosti. I dok neki ne zauzimaju poseban stav o književnim kritikama, mnogi prema istima sastavljaju svoj popis za čitanje. To je u redu, reći će Jagna, jer bitno je da se čita, neovisno o čemu se radi, a s ciljem da izgradimo ”dimenziju više” u vlastitoj svijesti i pronađemo sebe.

 

FUL KULTURNO Punkt najavljuje program za danas, 12. studenog:

Brend: Dan za autore

14:00 #druženje sa spisateljicom Rosie Kugli

14:40 #druženje s blogericom Alis Marić, Čitaj knjigu

15:30 #druženje s piscem Ivanom Jozićem

16:10 #druženje s piscem Brunom Šantekom

17:00 „Samoizdavaštvo: prednosti i zamke“, sa spisateljicom i pjesnikinjom Leom Brezar[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”372,373,374,375,376,377,378,379,380,381,382,383″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row]